CCBC2   V2

Центр транскордонного співробітницва

Smaller Default Larger

Навчальний візит до Республіки Польща: польський досвід децентралізації влади для України

Навчальний візит до Республіки Польща: польський досвід децентралізації влади для України

21-27 червня п.р. в рамках польсько-українського проекту «Громадський діалог – співпраця органів місцевого самоврядування – краща якість адміністративних послуг», що фінансується Польським Фондом Міжнародної Солідарності (SolidarityFundPL), відбувся навчальний візит представників центральних та місцевих органів влади, а також експертного середовища України до Республіки Польща (м. Варшава, м. Познань).

 

Головною метою візиту було вивчення польського досвіду реформування місцевого самоврядування, розподілу завдань та взаємовідносин центральних органів влади та самоврядування, реалізації контрольних функцій, а також ролі асоціацій органів місцевого самоврядування у проведенні реформ та захисті інтересів своїх членів.

У ході візиту представники Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства фінансів України, керівники місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, а також профільні українські експерти відвідали ряд державних установ Республіки Польща, що мали безпосереднє відношення до впровадження реформи місцевого самоврядування.

Зокрема, протягом 22-24 червня члени української делегації відвідали Канцелярію Президента Республіки Польща, Міністерство фінансів РП, Міністерство адміністрації та цифризації РП, Спільну комісію Уряду та місцевого самоврядування РП, Комітет з питань місцевого самоврядування і регіональної політики Сейму РП та Центр східних досліджень ім. Марка Карпя. Серед основних питань, що обговорювалися в ході відповідних зустрічей, були особливості адміністративно-територіального поділу в Польщі, розподіл повноважень між різними рівнями самоврядування, механізми управління та контролю органів влади на території РП, особливості формування фінансів органів місцевого самоврядування Польщі, використання європейських фінансових інструментів, проблемні аспекти реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні тощо. Крім того, була організована зустріч української делегації з Послом України в Польщі А.Дещицею, депутатом Сейму Республіки Польща М. Свєнціцьким та головою Фонду Міжнародної Солідарності К.Становським.

25-26 червня відбулися зустрічі українських чиновників та експертів з керівництвом Маршалковського управління Велькопольського воєводства, Міської адміністрації м. Познань, Велькопольського воєводського управління та Союзу сільських гмін Республіки Польща. Під час вказаних зустрічей українська делегація мала нагоду більш детально ознайомитись із повноваженнями головних органів влади на місцях, основними напрямками їх діяльності, особливостями підготовки та реалізації проектів, що спрямовані на покращення умов проживання населення, деякими проблемними аспектами, що потребують вирішення у найближчий час тощо. Польські фахівці відповіли на ряд запитань українських колег, надали окремі рекомендації в контексті імплементації реформи децентралізації в Україні, а також висловили готовність і надалі сприяти демократичним перетворенням та надавати необхідну підтримку у відстоюванні суверенітету і територіальної цілістності нашої держави.

Більшість учасників навчального візиту відзначили значну користь та ефективність подібних форматів співробітництва з польськими колегами, оскільки вони не лише дозволяють вивчати безцінний досвід Республіки Польща в реалізації основних демократичних реформ, але й сприяють активізації українсько-польських міждержавних відносин в цілому.