CCBC2   V2

Центр трансграничного сотрудничества

Smaller Default Larger

В Ужгороді переймали досвід у сфері надання адміністративних послуг

В Ужгороді переймали досвід у сфері надання адміністративних послуг

6-8 травня 2013 р. у м. Ужгород (Закарпатська область) у приміщенні конференц-зали готелю «Летучий голландець» відбулася перша тренінгова сесія в рамках проекту «Асоціація регіональних аналітичних центрів: інструмент для підвищення ефективності управління в регіонах України».

Проект здійснюється Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень у партнерстві з Міжнародною Асоціацією Інституцій Регіонального Розвитку "МАІРР" та Асоціацією аналітичних центрів за відкрите суспільство (PASOS) за підтримки Європейського Союзу.

Тренінг було присвячено питанням надання адміністративних послуг в Україні та країнах Європейського Союзу. Під час тренінгу учасники ознайомилися з особливостями європейських систем адміністративних послуг та українського досвіду в даній сфері. У якості тренерів були залучені спеціалісти у сфері адміністративних послуг з Міжнародної Асоціації Інституцій Регіонального Розвитку (м. Ужгород, Україна) та PASOS (м. Прага, Чехія). Участь у тренінгу взяли представники регіональних аналітичних центрів із 15-ти областей України.

Організатором тренінгу виступила Міжнародна Асоціація Інституцій Регіонального Розвитку "МАІРР". У якості тренерів виступали українські та європейські спеціалісти у сфері надання публічних послуг. Європейським досвідом у сфері публічних послуг поділилися представники організації Local Governance Innovation & Development Ltd. (LGID), яка є членом Асоціації аналітичних центрів за відкрите суспільство (PASOS), а саме: Габор Петері (виконавчий директор LGID) та Аннмарія Суді Теванн (консультант LGID).

Українську тренерську групу представляли: Олег Лукша (консультант Асоціації міст України, член правління Асоціації Агенцій регіонального розвитку України), Наталія Носа (президент Міжнародної Асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР», голова правління «Центру Європейських Ініціатив»), Катерина Станкевич – Коваль (програмний менеджер РМЕО «Екосфера») та Іван Ревтій (виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України).

Протягом тренінгової сесії учасники мали можливість ознайомитися з поточною ситуацією та основними законодавчими і нормативними актами у сфері адміністративних послуг в Україні, розглянути проблеми та перспективи розвитку сфери адміністративних (публічних) послуг в Україні, дізнатися про зарубіжний досвід надання адміністративних послуг (зокрема про методологію створення центрів надання послуг муніципалітетами та органами державної влади), обговорити можливі форми та методи залучення громадських організацій у вирішенні проблем надання якісних адміністративних послуг.

Крім того, представники регіональних аналітичних центрів мали ознайомчий візит до Центру надання адміністративних послуг Ужгородської міської ради, де отримали можливість поспілкуватися з представниками місцевого самоврядування, які беруть безпосередню участь у становленні ужгородського центру публічних послуг.

Даний тренінг став першим кроком на шляху до досягнення основної мети проекту«Асоціація регіональних аналітичних центрів: інструмент для підвищення ефективності управління в регіонах України» - підвищення аналітичної та організаційної спроможності регіональних аналітичних центрів в Україні шляхом їх залучення до моніторингу та аналізу якості надання адміністративних послуг населенню України.

Другий тренінг в рамках даного проекту, спрямований на освоєння методології таосновних інструментів моніторингу і аналізу якості адміністративних послуг в Україні, буде проведено у м. Чернігові в липні 2013 року.

Після завершення навчальної частини проекту буде створено Асоціацію регіональних аналітичних центрів, яка здійснюватиме моніторинг діяльності центрів надання адміністративних послуг у 15-ти областях України (Вінницькій, Луцькій, Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Кримській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Черкаській Чернівецькій та Одеській).

Планується, що до складу Асоціації увійдуть наступні аналітичні організації – учасниці навчальної частини проекту: громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку», Луцька міська громадська організація «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу», Дніпропетровська обласна громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», Асоціація громадських організацій «Соціально-економічні стратегії і партнерства», громадська організація «Лабораторія досліджень ТЦК», Центр Східно – Європейських ініціатив «Бахчисарайська стратегія», громадська організація «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону», громадська організація «Центр аналітичних досліджень», Полтавська обласна громадська організація «Аналітичний центр «Бюро економічних та соціальних досліджень», Школа політичної аналітики «Поліс», Харківська обласна громадська організація «Фонд місцевої демократії», Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, громадська організація «Агентство стратегічних досліджень» (АСД), Чернівецька обласна громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку», громадська організація «Сприяння міжкультурному співробітництву».

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відповідальність за зміст даної публікації покладається виключно на Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень. Інформація, наведена в даній публікації, ні за яких обставин не може розглядатися як така, що відбиває позицію Європейського Союзу.

Європейський Союз складається з 28-ми держав-членів, які вирішили послідовно об'єднати свої ноу-хау, ресурси та долі. Протягом 50-ти років розширення вони разом створили зону стабільності, демократії та сталого розвитку, підтримуючи при цьому культурне розмаїття, терпимість та свободу особистості. Європейський Союз прагне розділяти свої досягнення та цінності з країнами і народами за його межами.

Сайт Представництва Європейського Союзу в Україні: http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/

Сторінка у мережі Facebook: http://www.facebook.com/EUDelegationUkraine

Последние фото